Det skal du vide om cykling i Danmark

Sport

Det er ingen hemmelighed at danskerne elsker deres jernheste, det er lige meget om du befinder dig i København eller i en provinsby i Jylland, så ser du en dansker på en cykel. Det samme gælder os lige meget om solen skinner eller om regnen står ned i stænger, så skal der meget til, for at danskerne ikke traver afsted i pedalerne. Igennem historien har Danmark haft flere cykelryttere, som har opnået stor popularitet inden for den internationale cykelsport. Faktisk er Danmark det land i Europa hvor der bliver cyklet næstmest, kun overgået af Holland som har flere cyklister på gaderne.

Hvorfor er cykling så populært i Danmark?

Der er en grund til, at cykling er så populært i lande som Danmark og Holland, begge lande har et meget fladt landskab, med bløde bakker. Derudover er der korte afstande mellem de forskellige byer i Danmark. Danmark har tradition for at være en cykelnation, og folk fra alle samfundslag cykler på de danske veje. Som danskerne bliver mere og mere miljøbevidste er cyklen blevet moderne igen, og flere byer har brugt penge på at bygge cykelstier. Det er lige meget om man er en lille purk som stadig kører med støttehjul, eller om man er pensionist der cykler op til Brugsen for at købe ind til aftensmaden, alle aldre og generationer i Danmark sætter sig op på cyklen.

København er verdensberømt for sin cykelkultur og er nu officielt den første “cykelstad” i verden. Sidste år blev byen valg som den ‘Bedste by for cyklister’ og med sine mere end 400 kilometer cykelstier, er byen virkelig populær bland dem som hellere vil lade bilen stå i garagen. København har investeret mere end 1 milliard kroner i sin cykel infrastruktur, og København har mere end 500.000 cyklister og er dermed den mest cyklende by i hele Danmark. Faktisk kører der til hverdag flere cykler rundt i hovedstaden end der kører biler på vejene.

Kendte danske cykelryttere

Bjarne Riis, er uden tvivl den nok mest kendte danske cykelrytter, hans mest kendte toppræstation var da han vandt Tour de France i 1996. Bjarne Riis er også tidligere ejer af det danske cykelhold, der tidligere gik under sponsornavnene Team CSC-Tiscali, Team Saxobank og senest Team Tinkoff. I 2013 solgte Bjarne Riis sit selskab Riis Cycling A/S til den russiske rigmand Oleg Tinkoff.

Efter Riis, kom Michael “Kyllingen” Rasmussen, som vandt 1999 verdensmesterskabet i mountainbike, og han blev til Danmarks cykel darling da han stod til, at vinde Tour de France i 2007 inden det blev offentliggjort, at han havde gjort brug af doping hvilket førte til at han blev smidt ud af Touren, og fik en karantæne fra at deltage i international cykelsport.