Når en person presser sig selv til det yderste, udløser det adrenalin og andre dejlige hormoner i kroppen. Den fornemmelse af velvære er blandt andet årsagen til at mange danskere er vilde med ekstremsport. I denne artikel kaster vi blikket på hvilke ekstreme sportsgrene, der er populære i Danmark.
Er maraton en ekstrem sport?
Hvorvidt maraton er en ekstremsportsbegivenhed, bliver nok op til læseren at vurdere. Ifølge eksperter som Faktalink var maraton tidligere en ekstremsport i Danmark. Men nu hvor der har været et større fokus på en sund livsstil med sport som en del af hverdagen, er grænserne blevet flyttet.
Måske er maratonløb en ekstremsport for dig, som sidder og læser det her lige nu. Det kan lyde ekstremt for mange at skulle løbe 42 kilometer på mindre end to timer, som Danmarks bedste maratonløbere gør det. Derfor holder du dig måske mest til at spille på handicap odds og at følge med som seer, når der er tale om ekstremsport i form af maraton.
Hvordan betegnes ekstrem sport?
Når der er tale om ekstrem sport, er der tale om sportsaktiviteter, som er fysisk og psykisk udfordrende for udøverne. Derudover udføres de ofte under ekstreme forhold, og der kan være en høj risiko forbundet med sportsaktiviteten.
Et klassisk eksempel på populær ekstremsport i Danmark er Ironman. Her skal deltagerne ud i et maraton på 42,195 km. men det er ikke de eneste. I en Ironman svømmer deltagerne også 3,8 km. og de cykler 180 km.
Adventurerace er et andet godt eksempel på ekstremsport. Her er deltagerne delt op i hold på to til fire personer, og sammen gennemfører de udfordringen ved at finde frem til poster på banen. Men det hele foregår ikke til fods. Adventure racing indebærer ofte kano, mountainbike, mens der også skiftes til at nå frem til den næste checkpoint med sine egne to ben.
Hvis det ikke lyder udfordrende nok, er det også muligt at nævne whitewater rafting, fridykning, faldskærmsudspring, og basejumping, som alle er ekstreme sportsgrene, der udfordrer deltagerne fysisk og psykisk.
Din krop bliver betydeligt stærkere med ekstremsport
Hvis du endnu ikke har dyrket ekstremsport, kan der være flere gode grunde til at komme i gang. Blandt andet bliver dine respirationsmuskler stærkere og bedre, når du presser din krop til det yderste med sport. I den forbindelse arbejder du på musklerne omkring dine ribben, samt i halsen, maven og mellemgulvet. Det hjælper blandt andet din krop til bedre at ilte den større mængde blod, som transporteres mellem dit hjerte og dine lunger.
Dine muskler i kroppen bliver generelt bedre til at transformere fedt til energi i forbindelse med ekstremsport og anden træning. På samme tid bliver de også mere modstandsdygtige, hvilket er årsagen til at du gradvist kan holde til mere udfordrende træning.
Det er vigtigt at være opmærksom på at du får et markant større behov for kalorier, når du træner. Det gælder både med træning i det lokale fitnesscenter og ekstremsport. Men med den ekstreme sport er det ekstra vigtigt at du sørger for at din diæt består af nok næringsstoffer, proteiner, kulhydrater og fedt. Det er nødvendigt at spise varieret og få nok indenbords, så din krop kan yde det den bliver bedt om. Sørg derfor for at klæde dig godt på med information, hvis du begynder at træne ekstremsport i Danmark.